W Ostrzycach w województwie pomorskim 3 października odbędzie się VIII edycja Festiwalu Potraw Kaszubskich.
Celem imprezy organizowanej przez Gminny Ośrodek Kultury w Somoninie, Stowarzyszenie Przyjazna Wieś Kaszubska i Stowarzyszenie Kucharzy Polskich jest zachowanie tradycji kulinarnych Kaszub, przekazywanie zasobów wiedzy regionalnej młodemu pokoleniu oraz zapoznanie z technikami przygotowania i podawania potraw kaszubskich. Ponadto przybliżenie zwyczajów żywieniowych różnych stron Kaszub, stworzenie nowych jakościowo potraw w oparciu o produkty i przepisy kaszubskie i popularyzacja dziedzictwa kulinarnego regionu.
Festiwal ma Formę konkursu kulinarnego poszerzona o część promocyjną i występy artystyczne. Uczestniczą w nim kucharze reprezentujący poszczególne podmioty gastronomiczne a także uczniowie szkół gastronomicznych, koła gospodyń wiejskich oraz indywidualni sympatycy kulinariów. W tym roku swój udział w kulinarnych pokazach zapowiedział też Radosław Szadkowski, prezes Agencji Rynku Rolnego , któremu w przyrządzaniu potraw pomagał będzie Krzysztof Szulborski, prezes Stowarzyszenia Kucharzy Polskich.
Na przygotowanych stanowiskach uczestnicy będą przygotowywać wyznaczone regulaminem potrawy. Natomiast widzowie mogą obserwować sposób przyrządzania potraw i stosowane techniki przez poszczególne drużyny.
Nad całością czuwać będzie jury -Kapituła Dobrego Smaku, która wyłoni zwycięzców. Goście i widzowie będą mogli degustować przyrządzone potrawy.
Obi oba