W środę KE dokonała rejestracji nazwy kabanosy” w kategorii “Gwarantowana Tradycyjna Specjalność (TSG)”. Tym samym polskie kabanosy zostały wpisane na listę regionalnych specjalności Wspólnoty, liczącą ponad 1000 produktów. To już czwarta kiełbasa pochodząca z naszego kraju, która ma taki certyfikat.”
Nazwie Kabanosy TSG” od tej pory będzie musiał towarzyszyć dopisek “wyprodukowane zgodnie z polską tradycją”, przetłumaczony na język kraju, gdzie są one sprzedawane. Producenci z innych krajów nadal będą mogli używać nazwy “kabanosy”, nawet jeżeli ich produkcja nie jest zgodna z tradycyjną recepturą, nie będą jednak mogli opatrywać swoich produktów znakiem TSG. Przypomnijmy, iż o zarejestrowanie kabanosa walczyła również Austria, Słowacja, Czechy i Niemcy.
Unijna polityka jakości w zakresie żywności koncentruje się na promocji i ochronie oryginalności produktów, poprzez wyróżnianie ich specjalnymi oznaczeniami. Certyfikaty potwierdzają szczególne walory wyrobów rolno-spożywczych, związane z ich pochodzeniem geograficznym lub lokalną tradycją.
Według informacji ministerstwa rolnictwa “Gwarantowana Tradycyjna Specjalność”, to tradycyjny produkt rolny lub środek spożywczy zarejestrowany przez Komisję Europejską ze względu na jego specyficzny charakter. Aby mógł zostać uznany za Gwarantowaną Tradycyjną Specjalność, musi być produkowany przy użyciu tradycyjnych surowców lub musi charakteryzować się tradycyjnym składem, sposobem produkcji lub przetwarzania. Może być wytwarzany na terenie całej Polski, pod warunkiem, że spełni warunki specyfikacji.
Przyznanie logo ma olbrzymie znaczenie dla komercjalizacji produktów: opatrzenie produktów unijnym certyfikatem sprzyja różnorodności rolnictwa, pozwala na wyeliminowanie podróbek i potwierdza dobrą jakość produktu.
Produkty spełniające określone normy mogą ubiegać się o jedne z trzech znaków: “Chronione Oznaczenie Geograficzne”, “Chronioną Nazwę Pochodzenia” i “Gwarantowaną Tradycyjną Specjalność”. Dwa pierwsze odnoszą się do miejsca pochodzenia produktu, natomiast trzeci podkreśla jego tradycyjny charakter, czy to ze względu na skład, czy też sposób produkcji.
Kabanos jest produktem niesoczystym, o charakterystycznym smaku i zapachu dla kiełbas czysto wieprzowych, z wyraźnym wyczuciem przypraw, zwłaszcza kminku i gałki muszkatołowej, oraz wędzenia.
“