Wywóz polskich jaj i ich przetworów w pierwszej połowie 2015 roku zmniejszył się. Ale nie ma co załamywać rąk – spadek jest nieznaczny. Za to wartość eksportu wzrosła.
W pierwszym półroczu br. wolumen eksportu jaj i przetworów jajecznych z Polski zmniejszył się w skali roku o 3% – do ok. 120 tys. ton. Jego wartość wzrosła równie nieznacznie – o 2% i wyniosła 128 mln euro.
W tym samym czasie kupiliśmy zza granicy o 7% mniej tych produktów – import wyniósł 12 tys. ton. Zapłaciliśmy za nie jednak więcej o 1% (24 mln euro) – ceny transakcyjne w eksporcie wzrosły w ciągu roku o 5%, a w imporcie nawet o 8%.
W porównaniu do analogicznego okresu ub.r. dodatnie saldo w handlu zagranicznym sektora jaj wzrosło o 2% do ok. 104 mln euro. Najważniejszym partnerem handlowym Polski w sektorze jaj pozostała tradycyjnie Unia Europejska, polskie jaja i ich przetwory sprzedawaliśmy głównie do Niemiec, Holandii, Włoch i Czech. Poza Unią Europejską, najważniejszymi partnerami handlowymi były Ukraina i Białoruś.
Renata Struzik, źródło: FAMMU/FAPA