1 sierpnia na terenie całej Unii Europejskiej rozpoczął się kolejny rok gospodarczy produkcji wina. Jego zakończenie zgodnie z unijnym prawodawstwem przewidziane jest 31 lipca 2016 roku.
W Polsce obecnie zarejestrowanych jest (w Agencji Rynku Rolnego) 102 producentów wina. Jednymi z nich są Sylwia i Roman Gabryś, którzy w Mnichu w województwie śląskim zajmują się uprawą winorośli oraz produkcją wina białego i czerwonego. Jak udało się nam ustalić zaczynali w 2006 roku od kupna niewielkiego gospodarstwa i posadzenia 300 krzewów podzielonych na 12 gatunków, by dojść do obecnego obszaru 2,5 ha.
Winnica jest systematycznie powiększana i poleca własnej produkcji wina: Regent, Aurora, Cascade oraz Leon Milot. Produkty rodem z ich gospodarstwa są sprzedawane na rynku lokalnym Można ich też skosztować podczas degustacji na miejscu w winnicy w Mnichu.
Podmioty wyrabiające wino z winogron pochodzących z upraw winorośli położonych na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej oraz zamierzające przeznaczyć je do obrotu handlowego podlegają kontroli Inspekcji, Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych.
Do zadań IJHARS w ramach nadzoru nad rynkiem wina należy miedzy innymi sprawdzenie wymagań formalno-prawnych, w tym wdrożenia systemu kontroli wewnętrznej wyrobu i rozlewu wina, sprawdzenie prawidłowości prowadzenia rejestrów przychodu i rozchodu produktów winiarskich oraz kontrola, jakości handlowej wina, uwzględniająca wykonanie badań laboratoryjnych próbek produktów winiarskich i sprawdzenie oznakowania wina przeznaczonego do obrotu handlowego, w tym kontrola wina na etapie importu.
Ponadto sprawdzenie prawidłowości przeprowadzenia procesów enologicznych, tj. wzbogacania, odkwaszania i słodzenia i sprawdzenie prawidłowości usuwania produktów ubocznych powstałych przy wyrobie wina, w przypadku podmiotów wyrabiających powyżej 25 hl wina w roku gospodarczym.